Til forsiden
Udskriv siden

En boghandlerlærlings dagbog 1959

Frank Hammershøjs skitse til en vinduesdekoration hos Christrups Boghandel 1959

Af Niels Erik Knudsen

Den kendte fynske kunstner, Frank Hammershøj startede sin karriere som boghandlerlærling i Christrups Boghandel i Odense i slutningen af 1950'erne. I 1959 skrev han dagbog gennem hele året om bl.a. sit liv som lærling, sit liv som spirende kunstner og sit liv som kulturforbruger.

Nu har hans galleri, Galleri Rasmus i Odense med afdelinger i København og Skagen udgivet dagbogen i smukt udstyr og redigeret af den fynske forfatter, Per Nielsen.

Dagbogen indeholder kommentarer til den globale politiske situation i 1959, sjove annoncer i datidens aviser og blade og den viser hvad der optog en 18 år gammel boghandlerlærling, der stadig boede hjemme hos forældrene.

Dagbogsnotaterne viser at det unge menneske ikke var havnet der hvor hans løbebane skulle fortsætte. Boghandlerfaget var ikke lige ham, han var en spirende kunstner og i 1959 fik han nogle billeder med på den lokale Forårsudstilling og blev omtalt i flere af de fynske medier.

At han ikke skulle være boghandler viser hans videre karriere var en god idé, men heldigvis har vi nu dagbogen, der beskriver den kedelige hverdag som boghandlerlærling. Vi hører om pakning af retur, udpakning af udsalgsbøger, pyntning af vinduer og budkørsel.

Ved at læse dagbogen får man det indtryk at han ikke havde det specielt godt med sin chef, Eigil Christrup der ville have tingene som de altid havde været. Og tingene havde altid været sådan at man ikke havde kaffepause, men det havde man når "den gamle" (Hammershøjs betegnelse) ikke var der. Så var der kager og kaffe. Jeg har hørt fra en meget senere ansat, da sønnen Poul Christrup var blevet indehaver og Eigil Christrup stadig arbejdede i forretningen, var det ham der foreslog kaffe og brød, når sønnen ikke var der.

Frank Hammershøjs dagbog fra 1959 giver et levende billede af hvordan det var at være boghandlerlærling i provinsen på den tid, men det er også en beretning af et ungt menneskes start på en dannelsesrejse. Vi hører om de bøger han læser og om de film han ser i biografen - og det sker op til flere gange om ugen. Han cykler til København i sin ferie for at se de store boglader i Hovedstaden, Busck, Boghallen og antikvariaterne i Fiolstræde. Han cykler hjem med mange bøger på bagagebæreren. Inden da bliver det også til et besøg på Statens Museum for Kunst. Man aner hvad vej han skal gå efter 1959, men her slutter dagbogen.

Frank Hammershøj blev en kendt kunstner der kunne leve af at sælge sine billeder, og dermed levede han op til at boghandelen kan føre til alt, bare man forlader den i tide.

Sådan så Christrups Boghandel ud i 1926 - og sådan så den ud i 1959.

Christrups Boghandel

Galleri Rasmus