Til forsiden
Udskriv siden


Rose, Eiler

(22.8.1897-14.11.1977) født i Fakse Ladeplads, søn af kontorchef ved Fakse Kalkbrud, Svend Trøst Rose (Ridder af Vasaordenen) og Ingeborg Hansen. – Efter realeksamen lærling og medhjælper hos Andreas Jensen i Præstø. Efter militærtjeneste medhjælper hos Henrik Jensen i Roskilde 1919-23, hvorefter han etablerede egen boghandel i Frederikssund, 25 år gammel og drev i over 50 år, til sin død i 1978. – Formand for Provinsboghandlernes Sjællandskreds 1929-33 og stod for dennes Boghandlerfilm og flere andre film, bl.a. om Kronprins Frederiks Bro 1931 og om de lokale vikingespil 1940, film der i dag er genopstået i VHS og på DVD. – Eiler Rose havde et godt ry som læremester, tidligere lærlinge har beskrevet ham som en god chef, der ikke var bange for at overlade de unge et ansvar. – Stiftede Turistforeningen for Frederikssund og Jægerspris marts 1926 og var formand indtil 1930, senere bestyrelsesmedlem og så atter formand. Medlem af repræsentantskabet (og revisor) for Kgl. Dansk Automobilklub (KDAK), bestyrelsesmedlem i Frederiksund Handelstandsforening, medlem af Horns Herreds Landboforenings Dyrskueudvalg, af bestyrelsen for Frederikssund private realskole, formand for Frederikssund Erhvervsråd. – Boghandler Rose blev på sin 80-års fødselsdag hædret med Frederikssund Hædersplaquette, der blev overrakt ham af borgmesteren. – Gift med Johanne Petersen-Pugdahl. En søn, Flemming Rose, drev en stor manufakturhandel i Hillerød, desuden to døtre, hvoraf ingen dog var interesseret i at drive boghandelen.

Eiler Rose var en farverig personlighed med specielle meninger. Han havde store, buskede øjenbryn og en kraftig stemme, der kunne høres. Han gik altid i plusfors, var meget jagtinteresseret og ivrig cyklist. Fik senere en varebil, der havde hans soldaternummer 719 på nummerpladen. Det fortælles om ham, at da salget i forretningen i begyndelsen gik lidt trægt, kunne han om foråret finde på at fylde budcyklen med viskelædere, blyanter og andre kontorting og køre til Jægerspris for om muligt at få det afsat, for som han sagde: Hvis kunderne ikke vil komme til mig, må jeg køre ud til dem. Senere åbnede han sommerfilial i Jægerspris. – Kollegaen Viggo Stenbæk genfortæller også til VM historien om, at Rose udstillede en grammofon i vinduet og skrev, at hvis den ikke var solgt inden den 18. kl 12, ville den blive slået i stykker – hvilket skete kl. 12.05 den pågældende dag!

(VM + Boghandleren 20.8.1947 + brev fra kollega i Slagelse, Viggo Stenbæk, til Viggo Madsen 12.8.1947 + Bogmarkedet s. 1018/1967 + Anne Marie Fabricius 2006).


Forretninger