Til forsiden
Udskriv siden


Strømberg, Ebba Caroline Emilie

gift Møller (døde sidst i dec. 1964) Hun drev boghandel i Helsingør i 50 år. Forud var gået 13 år og 6 måneder som først lærling siden medhjælper i Knud Nielsens Papir og Musikhandel 1.5.1901-1.11.1914. Efter 30 år som B-boghandler ansøgte hun Forlæggerforeningen om at blive rabatberettiget og skrev bl.a.: “Forretningen ligger på Stengade 56 lige over for Rådhuset. For en del år siden gennemgik den en modernisering, således at bøgerne har fået gode kår i både vinduer og på reolerne inde i bogladen. Min omsætning i 1943 var kr. 93.000 hvoraf over en fjerdedel er bogsalg”. Ebba Strømberg giftede sig med den jævnaldrende Viggo Møller (f.16.9.1884), som var fynbo. De drev boghandelen sammen, men i hendes navn, da hun havde uddannelsen. Der findes et håndskrevet brev fra en rejsende med fornavnet P og efternavnet A (?), skrevet på Hotel Postgaarden (?) dateret 5.9.1959. Det er til boghandler og redaktør af bladet Boghandleren Viggo Madsen, Odense:

“Kære Herr Boghandler Viggo Madsen! Ja saa plager jeg Dem igen. Da jeg var i Helsingør i gaar sagde Boghandler Ebba Møller (Ebba Strømbergs Boghandel) at hendes Mand, Boghandler Viggo Møller, blev 75 Aar den 16. Sept. – For alle i Helsingør er han Boghandler Møller, men den beskedne Mand har ikke faaet rettet til, at han nu ogsaa har haft Boghandelen i mange Aar, men lader sin Kone staa som Boghandler, det kan Fruen nok se nu er forkert, da hun siger at Fagbladet har forbigaaet hendes Mand tidl. (70 Aar). Jeg lovede at skrive til Dem og beder Dem gøre ham den Glæde kun at nævne Navn og Data – det fortjener han den hyggelige og lune Fynbo der er frisk bag Disken endnu, jeg haaber, De lukker det ene Øje og lader Naade gaa for Ret. Tak! Venlig Hilsen P.d A....”

Hvornår døde Viggo Møller? Måske 1967 ved bogladens ophør. Der ligger et notat fra Sparekassen for Helsingør til Forlæggerforeningen vedr. boghandler Viggo Møllers Depot (der sikkert har været deponeret som kaution for boghandelen), som afsluttes og 14.6.1968 sendes til Gro Christiansen, Stengade 70, 3000 Helsingør. Det må næsten være den tidl. boghandler i Fredensborg, som måske var Viggo Møllers arving?


Forretninger